Antennimastossa keskimmäinen antenni on VHF-antenni. Maksullisia teräväpiirtolähetyksiä varten tarvitaan katselukortti ja CI+-kortinlukija. Laadultaan paras televisiokuva saadaan teräväpiirtotekniikalla. Yhä useamman kanavan saa jo myös teräväpiirtotasoisena, ja näiden kanavien määrä kasvaa lähivuosina merkittävästi.

Yhä useampi television katsoja kaipaa parempaa ja tarkempaa kuvaa. Kun televisioiden koko on kasvanut, kuvanlaadun erot näkyvät selvemmin. Teräväpiirtotekniikan ansiosta kuva on tavallista televisiokuvaa terävämpi. Teräväpiirtokuvan kuvapisteiden määrä voi olla jopa viisinkertainen tavalliseen digi-tv-lähetykseen verrattuna. Kun kuva koostuu useammasta pikselistä, yksityiskohdat erottuvat tarkemmin ja värit loistavat kirkkaampina.

Nykyään televisiokuva voidaan siirtää vastaanottajille antenniverkossa, kaapeliverkossa, tietoliikenneverkossa tai satelliitin kautta. Kaikki siirtotekniikat välittävät myös teräväpiirtokuvaa. Tässä jutussa käsitellään teräväpiirtotelevisiolähetysten vastaanottamista antenniverkossa. Jos haluaa katsella teräväpiirtolähetyksiä antenniverkossa, pitää varmistaa kaksi asiaa: Taloyhtiöön on asennettu vahvistinlaitteet vastaanottamaan teräväpiirtosignaalia køb cialis danmark. Myös vastaanottimen pitää osata käsitellä teräväpiirtoa. Vastaanotin voi olla joko televisio tai digiboksi.

Helpoiten antenniverkon lähetysten vastaanottovalmiuden voi selvittää, jos kotona on Antenna ready hd -hyväksytty, T2-virittimellä varustettu televisio. Suurin osa nykyisin myytävistä televisioista sisältää T2-virittimen. Jos kanavapaikalla 21 näkyy Yle hd -kanava, on kaikki kunnossa. Jollei näy, voi ongelmaan olla useita syitä.

Ensin pitää varmistua, että ollaan DNA:n antenniverkon alueella. Sen saa selville osoitteessa http://www2.dna.fi/antenniverkon-nakyvyysalueet. Sitten pitää selvittää, onko antenni sopiva ja onko se suunnattu oikein. DNA:n lähetyksiä varten tarvitaan VHF-antenni. VHF-antenneja käytettiin aikoinaan analogisten kanavien vastaanottoon, joten sellainen löytyy monesta talosta. Kuitenkin nykyisin DNA:n lähettämät teräväpiirtolähetykset tulvat heidän omista lähettimistään, joten VHF-antenni pitää suunnata DNA:n lähettimeen. UHF-antennilla vastaanotetaan Digitan verkosta tulevat lähetykset. Varminta on tilata antenni suuntaus tai uusinta mikäli antenni on vanha ja ruosteinen.

Testaa kanavalla 21 Tämän jälkeen tarvitaan teräväpiirtotelevisio, jossa
on teräväpiirtoon tarkoitettu T2-vastaanotin. Vaihtoehtona on teräväpiirtokelpoinen digiboksi. Käytännössä kaikki uudet televisiot ovat jo teräväpiirtotasoa, mutta kaikissa ei ole T2-vastaanotinta. Digiboksiin liitettävässä televisiossa pitää olla vähintään HD Ready -merkintä ja itsenäiseen vastaanottoon tarkoitettu merkintä Antenna Ready HD. Osoitteessa www.testatutlaitteet.fi selviää, toistaako laite teräväpiirtolähetyksiä.

Kun antenni ja televisio mahdollisine digibokseineen ovat kunnossa, kokonaisuuden toimintaa kannattaa kokeilla valitsemalla kanava 21, jossa pitäisi näkyä TV 1 HD teräväpiirtokanava. Jos teräväpiirtolähetys näkyy, on televisio valmis vastaanottamaan teräväpiirtoa.
Sitten pitää miettiä, mitä kanavia haluaa katsella hd-tarkkuudella. Kaikkia kanavia ei suinkaan vielä ole tarjolla teräväpiirtoisina. . Jos käytössä ei ole digiboksia, pitää televisiossa lisäksi olla CI+-kortinlukija. Kortinlukijoita myyvät kodinkoneliikkeet ja DNA. Kortin saa tekemällä sopimuksen DNA Welhon kanssa.

Teräväpiirtokanavien kopiointisuojausten takia katselukortti pitää linkittää kyseiseen lukijaan tai digiboksiin, jotta kortti toimii laitteessa. Jos kodissa on useampia televisioita, kortinlukijan ja kortin voi siirtää televisiosta toiseen.

MITÄ TELEVISIOSTA